Constructief bouwen zoals de natuur het bedoeld heeft

B²CO levert natuurlijk constructief advies

Rendering ((C) ORIO) van het gewenste eindresultaatIn Zeist verrijst de vrijstaande woning van Edward en Caroline. Het ontwerp van ORIO architecten (Michel Post) was een heel uitdagende puzzel, waaraan B²CO constructief een bijdrage heeft geleverd. Door de zeer nauwe samenwerking tussen ORIO en B²CO sluit de bouwkundige en constructieve uitwerking naadloos op elkaar aan en stuiten we ook volgens aannemer Van Engen op erg weinig vragen en problemen. Dat is maar goed ook want de uitvoering is ook zonder extra hobbels al uitdagend genoeg, zeker door de dubbel schuine en geknikte dakkap en de organische vorm van de gevels en kozijnen.
Maar iedereen heeft schik bij dit project, zo hoort dat eigenlijk altijd te gaan:

  • de timmermannen van Bouwbedrijf van Engen halen hun hart op bij het meten, zagen en bouwen
  • toezichthouder Michiel Schim van de Loef van De Bouwadviseur loopt kritisch maar toch grotendeels goedkeurend over de bouw
  • de architect en adviseurs zien hun ontwerp met grote bewondering gebouwd worden (toch wel dé kick van ons vak!)
  • en last but not least; de opdrachtgevers Edward en Caroline zien hun droom werkelijkheid worden

de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten!

Dragende boomstam vanuit woonkamerEen centrale blikvanger wordt gevormd door een eikenhouten boomstam uit eigen tuin, die op het centrale dragende punt een groot deel van de bovenbouw draagt. Puurder kan er niet geconstrueerd worden. Onder andere door de kromming van de boomstam was het nog wel een aanvullend puzzeltje om het constructief te verantwoorden, maar (eiken)hout is zo’n mooi en draagkrachtig materiaal dat de woning met gemak gedragen kan worden. De stam heeft het naar zijn zin en loopt zelfs nog uit! Daar de stam nog wat zal krimpen door uitdrogingskrimp, is voorzien in een stelmogelijkheid bij de voet van de kolom. Gaandeweg het project wordt de kolom steeds iets verder omhoog gesteld waarna deze aan het eind van de bouwtijd wordt ondersabeld en tot in lengte van dagen de woning zal ondersteunen.