Nieuwbouw Villa X – constructief ontwerp

Staat als een huis; B²CO adviseert constructief ontwerp voor robuuste villa in Brabant, op schuimbeton fundering

architect BARCODE architects
advies B²CO constructief ontwerp hoofddraagconstructie, uitwerking BIM
kenmerken fundering op schuimbeton, bovenbouw HSB, staal en metselwerk
aannemer Bouwbedrijf Van Engelen te Gilze

BARCODE over B²CO:
“Ik ben zeer tevreden over de voortvarende samenwerking met Richard. Ondanks de grote fysieke afstand hebben we altijd het juiste communicatiemiddel gevonden (Skype / mail / telefoon) om de voortgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Richard is bereid om mee te denken wanneer architecten proberen de grenzen op te zoeken of hem vragen het volledige ontwerp te spiegelen. “
Tim Brans, projectarchitect BARCODE Architects.

start bouw Villa in Brabant
150717_BARCODE_Villa-Brans_vanaf straatIn Brabant is begonnen met de bouw van Villa X, waarvoor B²CO het advies voor de hoofddraagconstructie heeft geleverd. In een prettige samenwerking is binnen het ontwerpteam een mooi integraal ontwerp neergezet. De afstand tussen de kantoren van BARCODE en B²CO vormde geen barrrière, door het intensief gebruik van tools als Skype. Ook vergaderingen zijn op die manier efficient gevoerd.

het architectonisch ontwerp
De éénlaagse villa heeft een robuuste omlijsting van donkere betonnen gevelelementen. De functies van slaapkamers, badkamer, werkkamer en berging aan beide zijden van het gebouw worden omhuld door een grotendeels gesloten gevel en hebben daarmee een geborgen karakter. Het centrale deel van de woning, met de woonkamer, eetkamer en keuken, heeft door de grote verdiepingshoge glazen puien een erg open karakter. De gevels lopen geknikt naar binnen toe, waardoor onder de rechte dakranden verlopende overstekken ontstaan.

het ontwerp van de hoofddraagconstructie
hoofddraagconstructie-opengewerktDe hoofddraagconstructie is kruipruimteloos ontworpen. Grondonderzoek toonde aan dat een lichte grondverbetering noodzakelijk zou zijn, dat maakte het toepassen van een plaatfundering een aantrekkelijke optie. Er is gekozen voor een onderlaag van 500mm schuimbeton, met daarop een monoliete gewapende betonplaat van 150mm dik. In de schuimbetonlaag kunnen installaties moeiteloos worden versleept en het vormt tevens een mooie geïsoleerde èn draagkrachtige ondergrond. Met de 500mm schuimbeton wordt moeiteloos een Rc-waarde gehaald van 5 W/m²K.

De betonplaat met schuimbeton vormt een solide basis voor de bovenbouw, welke voor het centrale deel bestaat uit een open staalconstructie met een 4-tal ranke kolommen, weggewerkt in bouwkundige elementen. De gesloten delen zijn rondom opgebouwd met Poriso metselwerk. Het dak wordt gevormd door houten balklagen, waarin slim de intallaties zijn versleept. Hiervoor is een samenwerking gezocht tussen houten liggers en multiplex beplating, waardoor met name de ventilatiekanalen voldoende groot konden worden zonder de balkhoogte teveel te laten toenemen; de dakrand is daarmee ca. 400mm hoog gebleven, zonder dat de isolatie vanaf afstand zichtbaar wordt. De houten balklagen liggen in stalen liggers welke orthogonaal zijn aangebracht. Om koudebruggen te voorkomen zijn de stalen liggers t.p.v. de teruglopende gevels voorzien van Schöck koudebrugonderbrekingen.
detail integratie installaties met hoofddraagconstructie dak
ontwerptools
De constructie is berekend met behulp van SCIA Engineer en constructief uitgewerkt in Autodesk Revit. De flexibiliteit van B²CO kwam tijdens het ontwerp, mede door het gebruik van deze krachtige ontwerptools, naar voren toen vlak voor de bouwaanvraag de wens werd uitgesproken om het gebouw in horizontale zin te spiegelen.. Villa Brans werd toen in een mum van tijd door B²CO omgedoopt tot Villa snarB.
optredende grondspanningen in SCIA Engineer