Nieuwbouw villa – constructief ontwerp

architectEiland 8 architecten te Hoofddorp (mail)
interieur-architectOntwerpstudio WL (mail)
aannemervan der Geest Oud Ade BV
kenmerkennatuursteen gevelbekleding, bollenplaatvloeren, ruimtelijke/open opzet

 
Als architect is het vertrouwen altijd van belang, dit begint bij het eerste gesprek; hierin merk je als vanzelf of iemand weet waarover hij het heeft en mee kan denken in het proces dat bouwen heet. Richard Fielt heeft in dit toch vaak lastige proces bewezen dat hij weet hoe de dingen werken en mee op kan schakelen met een architect, dit komt niet alleen het proces ten goede maar ook uiteindelijk het gebouw, waardoor het de komende jaren, door deze invloed, een fijn huis en thuis kan zijn.” (Eiland 8 architecten)

architectonisch ontwerp

In het westen van het land verrijst een strak vormgegeven villa. Het ontwerp is van van Eiland 8 Architecten. Het door het bestemmingsplan ingegeven bouwvlak is in het ontwerp maximaal benut; de voor- en achter gevel lopen mee met de weg en komen hierdoor schuin op het kavel te liggen. Om de privacy te waarborgen is de voorzijde gesloten uitgevoerd in Jura Gelb natuursteen. De achterzijde is daarentegen zeer open van karakter waardoor tuin en woongedeelte naadloos in elkaar overlopen en een ruimtelijke compositie met zichtlijnen over de kavel ontstaat.

Hiervoor is een minimalistische constructie ontworpen om maximaal doorzicht en transparantie te houden.

constructief ontwerp

Constructief volgt het ontwerp de architectuur; gesloten karakter aan de voorzijde en open en transparant aan de achterzijde van de woning. Door een omgekeerde constructie te maken en de vloeren af te hangen aan betonnen dakbalken kunnen er zeer slanke kolommen worden gerealiseerd. Hierdoor is de transparantie aan de achterzijde in het ontwerp mogelijk gemaakt. Door het toepassen van een bollenplaatvloer voor de dak- en verdiepingsvloer is er veel vrijheid in het ontwerp en is er uit duurzaamheids oogpunt minder materiaal benodigd. Dit komt voornamelijk doordat dit vloertype in 2 richtingen overspant. Bijkomend voordeel is dat alle installatietechniek in deze vloeren geïntegreerd kan worden. Daarnaast wordt in het geval van de villa ca. 20 à 25% bespaard op het eigen gewicht van de vloer, wat doorwerkt in de kosten van de totale constructie, doordat met name de kolommen, wanden en uiteindelijk de fundering en de boorpalen minder zwaar worden belast en dus lichter kunnen worden uitgevoerd.

ontwerptools

Ook bij de uitwerking van dit project is door B²CO gebruik gemaakt van BIM (Building Information Modelling) als ontwerptool. Hiermee is in het ontwerpstadium een goede afstemming met de architect en de opdrachtgever ontstaan. Tijdens de uitvoering is het een onmisbaar communicatiemiddel gebleken, zo zijn staal- en betontekeningen van de leveranciers gecontroleerd middels IFC. Er is gebruik gemaakt van Revit voor het teken/modelleerwerk en o.a. van SCIA engineer voor het rekenwerk. Door de ruimtelijkheid van het ontwerp is de hoofddraagconstructie grotendeels uitgewerkt in een 3D model, waarvan een optimaal ontworpen constructie het resultaat is.

uitbreiding

In het ontwerp is rekening gehouden met een uitbreiding in de vorm van een éénlaagse opbouw. Tijdens de bouw is besloten om van deze optie gebruik te maken en is er een extra verdieping gerealiseerd.  Deze ruimte zal het karakter van een loft krijgen met een open en transparante opbouw. De constructieve elementen ten behoeve van stabiliteit zijn opgenomen in de voorgevel ter plaatse van de vrij dragende luifel en achtergevel ter plaatse van de trap. Het gasbetondak zal op een staalconstructie worden afgesteund naar de betonbalk die om het bestaande eerste verdiepingsdak is gestort als onderdeel van de omgekeerde constructie. Door het afhangen van elementen is een haast onrealistisch ogende slanke uitvoering van de constructie mogelijk.