okt 032012
 
voorzijde woning Versteeg
locatie Woerden
architecten woonhuis fam. Tanja: Paul Tesser architect
woonhuis fam. Versteeg: deJong+Lafeber architecten
ontwerpmanagement HartmanBouwVisie
aannemer Valk bouw te Lisserbroek
advies constructief advies, uitwerken integraal BIM, fundering
kenmerken passiefbouw, houtskeletbouw, plaatfundering

voorzijde woning Tanja
Recent zijn in Woerden twee vrijstaande passiefwoningen opgeleverd. Het voorlopig ontwerp van deze woningen is door verschillende  architecten verzorgd. Mede hierdoor zijn het twee woningen met een compleet verschillend uiterlijk geworden, zie ook de foto’s. De woning van deJong+Lafeber architecten kenmerkt zich door de strak gestucte gevels, de Accoya gevelbekleding en het gebogen dak. De woning van Paul Tesser architect, waarvan het ontwerp al grotendeels vaststond toen werd besloten om de woning passief te maken, kenmerkt zich door het hoge volume met uitkraging boven de voordeur, de metselwerkgevel en de vlakke dakpannen met zinken lijst en verholen goot.

Onder de motorkap zijn de twee woningen echter nagenoeg identiek. De HSB wand-, gevel-, en vloerelementen zijn volgens hetzelfde principe uitgewerkt door houtbouw ‘t Zand. Ook de funderingen van beide woningen is volgens hetzelfde principe ontworpen; een vlakke betonplaat met ribben, gefundeerd op palen en aan bovenzijde voorzien van een dikke laag isolatie met daarop een zwevende dekvloer. Ontwerpmanagment in optima forma, dankzij HartmanBouwVisie!

 achterzijde woning VersteegDoor beide woningen op deze manier te ontwerpen is het mogelijk gebleken om tegen erg lage kosten twee passiefwoningen te realiseren, die beiden een eigen karakteristieke uitstraling hebben. Het ontwerp is door B²CO in nauwe samenwerking met HartmanBouwVisie uitgewerkt in een gezamenlijk BIM, waarin zowel de constructie als de bouwkundige uitwerking volledig zijn afgestemd en de faalkosten tijdens de uitvoering laag zijn gebleven. De installaties, welke in een passiefwoning altijd beperkt zijn tot een goeie ventilatie en zonwering, zijn door de installateur in 3D uitgewerkt waardoor ook de afstemming met deze discipline goed was.

De bewoners hebben beide woningen inmiddels betrokken en zijn enorm enthousiast over het leven in een passiefwoning. De woningen zijn comfortabel, stil en het is er zoals vaak wordt gezegd ‘365 dagen per jaar lente’.

 

 

Follow by Email
Facebook
Google+
https://b2co.nl/oplevering-2-passiefwoningen-woerden/
Twitter
LinkedIn

Featuring Advanced Search Functions plugin by YD