project landgoed, bijgebouw en hoofdgebouw (constructief advies)

project nieuwbouw landgoed (hoofdgebouw met bijgebouw)
architect ORIO architecten
advies constructie, fundering
kenmerken houtskeletbouw, houten spanten, strobouw, kelder

B²CO voorziet voor dit project ORIO architecten van constructief advies. Het is een bijna sprookjesachtig gebouw, kenmerkend zijn de twee vleugels en de centrale hoge toren met bijbehorende torenkamer.

De constructie is volledig in houtskeletbouw uitgevoerd, er wordt (op de verbindingsmiddelen na) nergens staal toegepast. Bij het opzetten is zelfwerkzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Veel kolommen en spanten zijn opgezet volgens het HSB principe waarbij kolommen en liggers worden opgebouwd uit volhout stijl- en regelwerk, aan beide zijden voorzien van een multiplex beplating.

Voor de fundering wordt op dit moment gekeken naar een alternatief met een schuimbeton plaat als alternatief voor een traditionele (en vaak duurderde) paalfundering. Bij deze evenwichtsconstructie wordt het extra gewicht uit de bovenbouw voor een groot deel gecompenseerd door het vervangen van een deel van de ondergrond door lichter schuimbeton. Hierdoor blijven de verhogingen van de grondspanningen en daarmee de vervormingen relatief laag en kan soms zelfs op een relatief slappe ondergrond gefundeerd worden op staal.

Met dank aan Jos Nederstigt van Faber Schuimbeton voor het aanleveren van de benodigde informatie en producteigenschappen van schuimbeton!

er zijn geen afbeeldingen gevonden