sep 282017
 

In Hoek van Holland staat Villa H, een solide en tegelijk transparant ontwerp van Berg+Klein architecten. B2CO tekende en rekende voor de uitwerking van de hoofddraagconstructie. Na het voorlopig ontwerp is Bouwnext ingeschakeld voor de verdere bouwkundige uitwerking, de integrale aanpak van de combinatie Bouwnext|B2CO heeft geleid tot een optimaal ontwerp-proces en een een soepele bouw:

De villa is in een integraal BIM uitgewerkt in samenwerking met BouwNext. Dit heeft geresulteerd in een naadloze aansluiting van bouwkundige en constructieve stukken, waardoor ook aannemer Zwarts uit Naaldwijk tijdens de bouw van Villa H niet voor vervelende verrassingen is komen te staan. Erg prettig natuurlijk, want de lat lag met dit ontwerp al hoog genoeg! Het resultaat mag er zijn, zie ook de foto-shoot op ArchDaily.

highlights bouwkundig:

  • combinatie van natuursteen met hout
  • zwevende balkons rondom
  • optimaal geisoleerd, waardoor een goede energie-prestatie is neergezet
De villa is grotendeels geengineerd met behulp van 3D modelleer- en rekensoftware, SCIA ENgineer, waarmee de hoofddraagconstructie verregaand geoptimaliseerd kan worden.. De constructieve tekeningen zijn uitgewerkt in één integraal BIM in Revit, waardoor de constructieve onderdelen altijd naadloos aansluiten op de verdere bouwkundige uitwerking.

highlights hoofddraagconstructie:

  • kelderbak en toerit zijn waterdicht ivm grondwaterstand
  • uitkragende betonnen balkons, thermisch ontkoppeld middels Isokorven (Schöck)
  • in het werk ‘prefab’ gestortte wanden naast de trappen, in één stuk gestort, met vintage houtnerf-structuur aan de trapzijde

 

nov 052016
 

Zorgcentrum ‘De Buytenhof’ in Rhoon in ‘Doe Maar Duurzaam!’

Afgelopen woensdag waren Johan van Sprundel van Makina, Jos Nederstigt van Urban Base en Richard Fielt van B2CO aanwezig bij het in aanbouw zijnde zorgcentrum De Buytenhof in Rhoon. Daar zijn de opnamen gemaakt voor een item in Doe Maar Duurzaam!, op RTL7:

  • zondag 13 november 12:30
  • zaterdag 19 november om 13:30 (herhaling)

B2CO heeft voor dit project het constructief advies geleverd voor zowel de slimme Urban Base fundering als de houtskeletbouw constructie van het zorgcentrum. Het advies is geïntegreerd in het fraaie ontwerp van Makina. Om palen van 50 à 60 meter te voorkomen is het gebouw gebouwd op een evenwichtfundering (Urban Base).

PERSBERICHT

‘Wonen met een duurzaam fundament’

Zorgcentrum De Buytenhof in uitzending Doe Maar Duurzaam! in Rhoon

Zorgcentrum De Buytenhof in uitzending Doe Maar Duurzaam! in Rhoon

Huizen moeten steeds klimaatneutraler en zuiniger worden. In Rhoon is een huis in aanbouw dat gezien kan worden als een voorbeeld van bouwen in de toekomst. Dit huis is gebouwd op een uniek fundament waar een duurzaam houtskelet op is gebouwd. Hoe dit huis tot stad gekomen is en welke duurzame maartregelen er genomen zijn, leggen Johan van Sprundel van Makina, Jos Nederstigt van Urban Base en Richard Fielt van B²CO uit.

Zondag 13 november om 12.30 uur te zien in Doe Maar Duurzaam! bij RTL 7

Alles over het bouwen van een duurzaam huis is zondag 13 november te zien in de uitzending milieu van Doe Maar Duurzaam!; een informerend programma over diverse ontwikkelingen en innovaties binnen de duurzaamheidsbranche. Dit kan variëren van Energie tot Duurzaam Ondernemen en van Milieu tot Bouw. Doe Maar Duurzaam! is het totaalplaatje van verschillende duurzaamheidsaspecten om mensen bewust te maken van de duurzame mogelijkheden binnen ieder aspect van het dagelijks leven.

De herhaling is te zien op zaterdag 19 november om 13.30 uur bij RTL 7

EINDE PERSBERICHT

aug 162016
 

In Dorst is door B2CO en Urban Base binnen een tijdsbestek van 9 weken een traditionele fundering omgewerkt (en uitgevoerd) naar een Urban Base fundering.

Dorst_voorgevelDe opdrachtgever stelde ons bij de start van de TO-fase de vraag of een Urban Base fundering een alternatief zou kunnen zijn voor zijn project; een woonzorgcomplex in Dorst, bestaande uit ca. 20 appartementen in een 3-laags gebouw, ontworpen volgens het passiefhuis concept. Na een eerste quickscan was ons antwoord volmondig ja, waarna het Urban Base team, naast B2CO bestaande uit Koops&Romeijn en Needs Construction Services, binnen no-time een uitvoeringsgereed ontwerp neer kon leggen, wat vervolgens soepel werd gebouwd. Van begin tot eind duurde dit traject van ontwerp en uitvoering minder dan 9 weken. In deze tijden is dit sneller dan alleen al de levertijd van prefab palen!

Het ontwerp is van de hand van Marquart Architecten uit Raamsdonkveer, waarbij de hoofddraagconstructie is uitgewerkt door hoofdconstructeur HMT bouwtechniek. Na een integrale bespreking met het bouwteam is door HMT een opgave gedaan van de belastingen. Op basis van de vormtekeningen en de belastingen is vervolgens het ontwerp omgewerkt naar een Urban Base fundering.

Deze vorm van funderen heeft veel voordelen:

  • integreren van goede draagkracht en hoge isolatiewaarde (passiefbouw):
    • Rc-waarde van 5 à 10 is eenvoudig te realiseren door het varieren van de dikte van het schuimbeton
    • minimum aan koudebruggen
  • brandwerend, als onderdeel van de hoofddraagconstructie een must
  • integreren installaties, instorten van leidingen is eenvoudig en flexibel
  • BG-vloer en (plaat)fundering in één, de plaat is overal draagkrachtig
  • lichtgewicht, beperkt gebruik van cement (gunstig voor CO2 footprint)

Foto’s van de uitvoering:

jul 172015
 

BARCODE architects over B2CO:

“Ik ben zeer tevreden over de voortvarende samenwerking met Richard. Ondanks de grote fysieke afstand hebben we altijd het juiste communicatiemiddel gevonden (Skype / mail / telefoon) om de voortgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Richard is bereid om mee te denken wanneer architecten proberen de grenzen op te zoeken of hem vragen het volledige ontwerp te spiegelen. “

Tim Brans, BARCODE Architects over B2COTim Brans, projectarchitect BARCODE Architects.

jul 152015
 

Staat als een huis; B²CO adviseert constructief ontwerp voor robuuste villa in Brabant, op schuimbeton fundering

architect BARCODE architects
advies B²CO constructief ontwerp hoofddraagconstructie, uitwerking BIM
kenmerken fundering op schuimbeton, bovenbouw HSB, staal en metselwerk
aannemer Bouwbedrijf Van Engelen te Gilze

BARCODE over B²CO:
“Ik ben zeer tevreden over de voortvarende samenwerking met Richard. Ondanks de grote fysieke afstand hebben we altijd het juiste communicatiemiddel gevonden (Skype / mail / telefoon) om de voortgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Richard is bereid om mee te denken wanneer architecten proberen de grenzen op te zoeken of hem vragen het volledige ontwerp te spiegelen. “
Tim Brans, projectarchitect BARCODE Architects.

start bouw Villa in Brabant
150717_BARCODE_Villa-Brans_vanaf straatIn Brabant is begonnen met de bouw van Villa X, waarvoor B²CO het advies voor de hoofddraagconstructie heeft geleverd. In een prettige samenwerking is binnen het ontwerpteam een mooi integraal ontwerp neergezet. De afstand tussen de kantoren van BARCODE en B²CO vormde geen barrrière, door het intensief gebruik van tools als Skype. Ook vergaderingen zijn op die manier efficient gevoerd.

het architectonisch ontwerp
De éénlaagse villa heeft een robuuste omlijsting van donkere betonnen gevelelementen. De functies van slaapkamers, badkamer, werkkamer en berging aan beide zijden van het gebouw worden omhuld door een grotendeels gesloten gevel en hebben daarmee een geborgen karakter. Het centrale deel van de woning, met de woonkamer, eetkamer en keuken, heeft door de grote verdiepingshoge glazen puien een erg open karakter. De gevels lopen geknikt naar binnen toe, waardoor onder de rechte dakranden verlopende overstekken ontstaan.

het ontwerp van de hoofddraagconstructie
hoofddraagconstructie-opengewerktDe hoofddraagconstructie is kruipruimteloos ontworpen. Grondonderzoek toonde aan dat een lichte grondverbetering noodzakelijk zou zijn, dat maakte het toepassen van een plaatfundering een aantrekkelijke optie. Er is gekozen voor een onderlaag van 500mm schuimbeton, met daarop een monoliete gewapende betonplaat van 150mm dik. In de schuimbetonlaag kunnen installaties moeiteloos worden versleept en het vormt tevens een mooie geïsoleerde èn draagkrachtige ondergrond. Met de 500mm schuimbeton wordt moeiteloos een Rc-waarde gehaald van 5 W/m²K.

De betonplaat met schuimbeton vormt een solide basis voor de bovenbouw, welke voor het centrale deel bestaat uit een open staalconstructie met een 4-tal ranke kolommen, weggewerkt in bouwkundige elementen. De gesloten delen zijn rondom opgebouwd met Poriso metselwerk. Het dak wordt gevormd door houten balklagen, waarin slim de intallaties zijn versleept. Hiervoor is een samenwerking gezocht tussen houten liggers en multiplex beplating, waardoor met name de ventilatiekanalen voldoende groot konden worden zonder de balkhoogte teveel te laten toenemen; de dakrand is daarmee ca. 400mm hoog gebleven, zonder dat de isolatie vanaf afstand zichtbaar wordt. De houten balklagen liggen in stalen liggers welke orthogonaal zijn aangebracht. Om koudebruggen te voorkomen zijn de stalen liggers t.p.v. de teruglopende gevels voorzien van Schöck koudebrugonderbrekingen.
detail integratie installaties met hoofddraagconstructie dak
ontwerptools
De constructie is berekend met behulp van SCIA Engineer en constructief uitgewerkt in Autodesk Revit. De flexibiliteit van B²CO kwam tijdens het ontwerp, mede door het gebruik van deze krachtige ontwerptools, naar voren toen vlak voor de bouwaanvraag de wens werd uitgesproken om het gebouw in horizontale zin te spiegelen.. Villa Brans werd toen in een mum van tijd door B²CO omgedoopt tot Villa snarB.
optredende grondspanningen in SCIA Engineer

 

jul 112014
 
opdrachtgeverStichting Buurtwerk Alexander
architectORIO architecten te Utrecht
advies funderingKoops&Romeijn, vestiging Bemmel (Jos Meurs)
hoofdaannemerStorm en Zoon, Bouw- en interieur techniek
aannemer schuimbeton funderingUrban Base funderingen
kenmerkenfundering; evenwichtfundering op schuimbeton, houtskeletbouw bovenbouw, vrolijke (Hundertwasser) gevel


architectonisch ontwerp

In Rotterdam verrijst in de wijk Zevenkamp Villa Kakelbont; een multifunctioneel gebouw op het terrein van speeltuin ‘Taka Tuka-land’. Het gebouw herbergt meerdere functies, zoals een winkel, kantoorruimte en een BSO. Het ontwerp van Michel Post van ORIO heeft twee gezichten; vanaf de straatzijde is een rechte en strakke gevel ontworpen met een cortenstaal bekleding, aan de speeltuinzijde is de gevel zeer vrolijk; volledig gekromd, met een golvende dakrand en een kleurrijke invulling. Michel Post heeft zich voor de vorm van deze gevel laten inspireren door de spiraal van Fibonacci (de gulden snede).

constructief ontwerp
Constructief is het ontwerp van met name de fundering ‘anders dan anders’. In rotterdam wordt door de kleiige ondergrond doorgaans op palen gefundeerd, om zettingen te voorkomen.

Voor Villa Kakelbont is gekozen voor een evenwichtfundering, waarbij relatief zware (klei)grond wordt vervangen door lichtgewicht schuimbeton. Hierop wordt een dunne gewapende betonvloer aangebracht, met randbalken en poeren t.p.v. puntlasten onder kolommen. Dit geheel vormt een zeer solide basis waarop de lichtgewicht (houtskeletbouw) bovenbouw geplaatst wordt. In de eindsituatie nemen de grondspanningen onder het schuimbeton niet of nauwelijks toe, waardoor theoretisch geen of weinig zettingen te verwachten zijn. Door het relatief stijve karakter van de fundering kunnen ongelijkmatige belastingen goed gespreid worden over de ondergrond.
Bijkomende voordelen van een gewichtbesparende laag, opgebouwd uit schuimbeton:
– thermische isolatie
– ecologisch verantwoord t.o.v. bijvoorbeeld PS platen
– hoge draagkracht
– eenvoudige integratie van installaties (riolering, electra etc)
De bovenbouw is opgebouwd uit dragende gevels en kolommen, met daarop een dak bestaande uit houten balklagen en geïntegreerde gelamineerde dakliggers om grote en open ruimtes te creëren. In de uitwerking van dit project is rekening gehouden met een uitbreiding aan de achterzijde, door de buren (zie ook de perspectief-afbeelding van ORIO). Deze uitbreiding zal in dezelfde stijl worden uitgevoerd, met dezelfde constructieve opzet.

ontwerptools

Voor de berekening van de fundering en bovenbouw is gebruik gemaakt van een rekenmodel in SCIA Engineer, waarin de betonplaat met randbalken en poeren zijn gemodelleerd, met de veerstijfheden van de (klei) ondergrond zoals die door Koops&Romeijn zijn berekend. Daarop zijn de dragende gevels, kolommen en dakstructuur gemodelleerd. Om een overschatting van de stijfheid van de bovenbouw (en daarmee een onderschatting van de krachten op de onderbouw) te voorkomen is gebruik gemaakt van orthotrope platen. Hierin kan het ontstaan van membraankrachten worden gestuurd, waardoor een zuiver verticale afdracht door de wanden mogelijk wordt gemaakt. Hierdoor zullen de betonbalken in de fundering volledig op buiging en dwarskracht worden belast, waardoor een veilig rekenmodel en ontwerp ontstaat. De stabiliteit is om deze reden buiten het rekenmodel om berekend.

uitvoering

Needs heeft de evenwichtfundering met gewapende betonvloer inmiddels opgeleverd. Het aanbrengen van de 0,5m dikke laag schuimbeton en het naderhand wegsteken t.b.v. de betonnen randbalken en poeren is goed verlopen. De betonvloer is direct op hoogte afgevlinderd en vormt zo een strakke basis, waarop hoofdaannemer Storm de houtskeletbouw bovenbouw kan gaan realiseren.


dec 132012
 
locatie Herwijnen
architect JongZeeuw architecten
advies B²CO constructief advies
kenmerken paalfundering, bovenbouw HSB

 

Op het terrein van IJsvereniging ‘t Olde Wiel, aan de Schoutensteeg te Herwijnen, wordt druk gewerkt aan het nieuwe clubgebouw. Het gebouw, bestaande uit drie volumes (twee volumes met zadeldak en een verbindend volume met plat dak), is gebouwd op een onderbouw van op palen gefundeerde funderingsbalken met daarop een systeemvloer. Daarop is een bovenbouw ontworpen welke geheel bestaat uit houtskeletbouw. De twee volumes met zadeldak zijn voorzien van een verdiepingsvloer.

De bouw wordt voor een groot deel uitgevoerd door vrijwilligers, wat met houtskeletbouw natuurlijk erg goed mogelijk is. Het tussenresultaat ziet er al mooi uit, zodra de oplevering is geweest zullen foto’s van het eindresultaat worden toegevoegd.

okt 032012
 
Zorgappartementen Vroomshoop - achtergevel perspectief
locatie Vroomshoop
architect Peters en Lammerink
ontwerpmanagement HartmanBouwVisie en Bouwquest | Bouwnext
bouwkundige uitwerking HartmanBouwVisie | Bouwnext
PHPP/energie Azimut bouwbureau | Bouwnext
aannemer bouwbedrijf Karsten bv
installateur Alferink installatietechniek
advies B²CO constructief advies, uitwerken integraal BIM, fundering
kenmerken passiefbouw, traditioneel kalkzandsteen/kanaalplaat ontwerp, fundatie op glasgranulaat

 

beeld-3In Vroomshoop wordt binnenkort gestart met de passiefbouw van een zorgappartementencomplex met 22 wooneenheden. De ontwerp-fase is door het bouwteam afgerond. Het gebouw wordt gebouwd volgens het passiefhuis concept, wat inhoudt dat per jaar voor verwarming niet meer energie verbruikt mag worden dan 15 kWh/m². Om dit te bereiken wordt het hele gebouw goed ingepakt in een isolatiedeken en wordt veel aandacht besteed aan het luchtdicht detailleren en maken van het gebouw. Doordat de energievraag qua warmte zo laag is, kan volstaan worden met luchtverwarming om het gehele gebouw te verwarmen. Doordat het gebouw zo goed is geisoleerd en er tripple glas passiefkozijnen worden toegepast, zal het ook als zeer stil worden ervaren; geluiden van buiten dringen nauwelijks door naar binnen.

Constructief is het gebouw (erg) traditioneel; kanaalplaten met geintegreerde stalen liggers en kalkzandsteen dragende wanden. Zoals we het in Nederland wel gewend zijn. Aan de achterzijde bevindt zich op de 1e verdieping een houten terras met stalen draagconstructie. Op de begane grond aangekomen wordt het constructief interessanter. Het gebouw wordt volledig gefundeerd op staal, dit wordt mogelijk gemaakt door grondverbetering toe te passen. Om ook voor de BG vloer een hoge isolatiewaarde te halen is er voor gekozen om de vloer uit te voeren als doorgaande stijve betonplaat met rand- en middenstroken. Geen traditionele en vaak nutteloze kruipruimte. In plaats daarvan wordt er een laag 650mm glasgranulaat aangebracht. Verdicht levert deze laag een zeer goede, drukvaste en drukverdelende ondergrond voor het gebouw. Naast deze mooie constructieve eigenschappen zorgt hetzelfde materiaal er ook voor dat Rc-waarden van 7 à 8 gehaald kunnen worden voor de begane grond vloer.

Het binnenklimaat zal door bovengenoemde punten, net als de andere passiefbouw projecten ontworpen door de professionals van Bouwnext, ook hier zeker weer als zeer prettig ervaren worden. En dat gecombineerd met een zeer laag energieverbruik!

Het ontwerp is door het gehele projectteam uitgewerkt in BIM-software (Revit Architecture, Structure en MEP). Het bouwkundige en constructieve model is één geintegreerd model (zie ook de afbeeldingen), het installatietechnische model is gelinked. Middels Solibri is een vergaande model-check gedaan, waarbij de kwaliteit van het model is getoetst, alsmede mogelijke clashes tussen de verschillende disciplines onderling. Tevens is het model intenstief gebruikt als onderlegger voor de PHPP-berekening, het bepalen van de hoeveelheden en het maken van de constructieve berekeningen. Op dit moment wordt het BIM door de aannemer gebruikt voor de werkvoorbereiding. BIM in optima forma!

aug 312012
 
uitvoering, voorgevel nagenoeg gereed
project verbouwing vrijstaande woning
locatie Nijkerk
ontwerpers mw. Ettema en dhr. Postma i.s.m. B²CO
advies geìntegreerd bouwkundig en constructief advies, planuitwerking, fundering
kenmerken houten asymmetrische spanten op bestaande garage


vooraanzichtalgemeen
Dit project betreft de verbouwing van een vrijstaande woning in Nijkerk, waarbij op de bestaande geschakelde garage een extra volume is geplaatst. De opdrachtgevers, Ans Ettema en Luijt Postma, hadden al een heel goed beeld voor ogen hoe het project eruit zou moeten komen te zien en het was een leuk traject om deze ideeën verder uit te werken tot een bouwkundig en constructief ontwerp.

constructieve en bouwkundige uitwerking
B²CO heeft het bouwkundig en constructief advies geleverd voor dit project. Dit is volledig in een Building Information Model uitgevoerd. Het ontwerp en de ideeën zijn afkomstig van de opdrachtgevers; de volumes, indelingen en gevelafwerking waren dus al bekend. Bij dit project is de constructie van de kap naadloos geïntegreerd in het bouwkundige ontwerp. De uitbeiding kenmerkt zich door de donkere uitstraling, die wordt bereikt door toepassing van vertikale verkoolde houten delen tegen de gevel, met een onregelmatig patroon van latbreedtes. De opbouw kenmerkt zich verder door een grote raampartij aan de tuinzijde, waardoor de spantconstructie excentrisch is ontworpen. De detailengineering voor de momentvaste hoekverbindingen is door B²CO verzorgd.

De bouw gebeurt volledig in eigen beheer en vordert gestaag. Het resultaat mag er zijn, getuige de foto’s.

Featuring Advanced Search Functions plugin by YD