nov 052016
 

Zorgcentrum ‘De Buytenhof’ in Rhoon in ‘Doe Maar Duurzaam!’

Afgelopen woensdag waren Johan van Sprundel van Makina, Jos Nederstigt van Urban Base en Richard Fielt van B2CO aanwezig bij het in aanbouw zijnde zorgcentrum De Buytenhof in Rhoon. Daar zijn de opnamen gemaakt voor een item in Doe Maar Duurzaam!, op RTL7:

  • zondag 13 november 12:30
  • zaterdag 19 november om 13:30 (herhaling)

B2CO heeft voor dit project het constructief advies geleverd voor zowel de slimme Urban Base fundering als de houtskeletbouw constructie van het zorgcentrum. Het advies is geïntegreerd in het fraaie ontwerp van Makina. Om palen van 50 à 60 meter te voorkomen is het gebouw gebouwd op een evenwichtfundering (Urban Base).

PERSBERICHT

‘Wonen met een duurzaam fundament’

Zorgcentrum De Buytenhof in uitzending Doe Maar Duurzaam! in Rhoon

Zorgcentrum De Buytenhof in uitzending Doe Maar Duurzaam! in Rhoon

Huizen moeten steeds klimaatneutraler en zuiniger worden. In Rhoon is een huis in aanbouw dat gezien kan worden als een voorbeeld van bouwen in de toekomst. Dit huis is gebouwd op een uniek fundament waar een duurzaam houtskelet op is gebouwd. Hoe dit huis tot stad gekomen is en welke duurzame maartregelen er genomen zijn, leggen Johan van Sprundel van Makina, Jos Nederstigt van Urban Base en Richard Fielt van B²CO uit.

Zondag 13 november om 12.30 uur te zien in Doe Maar Duurzaam! bij RTL 7

Alles over het bouwen van een duurzaam huis is zondag 13 november te zien in de uitzending milieu van Doe Maar Duurzaam!; een informerend programma over diverse ontwikkelingen en innovaties binnen de duurzaamheidsbranche. Dit kan variëren van Energie tot Duurzaam Ondernemen en van Milieu tot Bouw. Doe Maar Duurzaam! is het totaalplaatje van verschillende duurzaamheidsaspecten om mensen bewust te maken van de duurzame mogelijkheden binnen ieder aspect van het dagelijks leven.

De herhaling is te zien op zaterdag 19 november om 13.30 uur bij RTL 7

EINDE PERSBERICHT

jul 172015
 

BARCODE architects over B2CO:

“Ik ben zeer tevreden over de voortvarende samenwerking met Richard. Ondanks de grote fysieke afstand hebben we altijd het juiste communicatiemiddel gevonden (Skype / mail / telefoon) om de voortgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Richard is bereid om mee te denken wanneer architecten proberen de grenzen op te zoeken of hem vragen het volledige ontwerp te spiegelen. “

Tim Brans, BARCODE Architects over B2COTim Brans, projectarchitect BARCODE Architects.

jul 112014
 
opdrachtgeverStichting Buurtwerk Alexander
architectORIO architecten te Utrecht
advies funderingKoops&Romeijn, vestiging Bemmel (Jos Meurs)
hoofdaannemerStorm en Zoon, Bouw- en interieur techniek
aannemer schuimbeton funderingUrban Base funderingen
kenmerkenfundering; evenwichtfundering op schuimbeton, houtskeletbouw bovenbouw, vrolijke (Hundertwasser) gevel


architectonisch ontwerp

In Rotterdam verrijst in de wijk Zevenkamp Villa Kakelbont; een multifunctioneel gebouw op het terrein van speeltuin ‘Taka Tuka-land’. Het gebouw herbergt meerdere functies, zoals een winkel, kantoorruimte en een BSO. Het ontwerp van Michel Post van ORIO heeft twee gezichten; vanaf de straatzijde is een rechte en strakke gevel ontworpen met een cortenstaal bekleding, aan de speeltuinzijde is de gevel zeer vrolijk; volledig gekromd, met een golvende dakrand en een kleurrijke invulling. Michel Post heeft zich voor de vorm van deze gevel laten inspireren door de spiraal van Fibonacci (de gulden snede).

constructief ontwerp
Constructief is het ontwerp van met name de fundering ‘anders dan anders’. In rotterdam wordt door de kleiige ondergrond doorgaans op palen gefundeerd, om zettingen te voorkomen.

Voor Villa Kakelbont is gekozen voor een evenwichtfundering, waarbij relatief zware (klei)grond wordt vervangen door lichtgewicht schuimbeton. Hierop wordt een dunne gewapende betonvloer aangebracht, met randbalken en poeren t.p.v. puntlasten onder kolommen. Dit geheel vormt een zeer solide basis waarop de lichtgewicht (houtskeletbouw) bovenbouw geplaatst wordt. In de eindsituatie nemen de grondspanningen onder het schuimbeton niet of nauwelijks toe, waardoor theoretisch geen of weinig zettingen te verwachten zijn. Door het relatief stijve karakter van de fundering kunnen ongelijkmatige belastingen goed gespreid worden over de ondergrond.
Bijkomende voordelen van een gewichtbesparende laag, opgebouwd uit schuimbeton:
– thermische isolatie
– ecologisch verantwoord t.o.v. bijvoorbeeld PS platen
– hoge draagkracht
– eenvoudige integratie van installaties (riolering, electra etc)
De bovenbouw is opgebouwd uit dragende gevels en kolommen, met daarop een dak bestaande uit houten balklagen en geïntegreerde gelamineerde dakliggers om grote en open ruimtes te creëren. In de uitwerking van dit project is rekening gehouden met een uitbreiding aan de achterzijde, door de buren (zie ook de perspectief-afbeelding van ORIO). Deze uitbreiding zal in dezelfde stijl worden uitgevoerd, met dezelfde constructieve opzet.

ontwerptools

Voor de berekening van de fundering en bovenbouw is gebruik gemaakt van een rekenmodel in SCIA Engineer, waarin de betonplaat met randbalken en poeren zijn gemodelleerd, met de veerstijfheden van de (klei) ondergrond zoals die door Koops&Romeijn zijn berekend. Daarop zijn de dragende gevels, kolommen en dakstructuur gemodelleerd. Om een overschatting van de stijfheid van de bovenbouw (en daarmee een onderschatting van de krachten op de onderbouw) te voorkomen is gebruik gemaakt van orthotrope platen. Hierin kan het ontstaan van membraankrachten worden gestuurd, waardoor een zuiver verticale afdracht door de wanden mogelijk wordt gemaakt. Hierdoor zullen de betonbalken in de fundering volledig op buiging en dwarskracht worden belast, waardoor een veilig rekenmodel en ontwerp ontstaat. De stabiliteit is om deze reden buiten het rekenmodel om berekend.

uitvoering

Needs heeft de evenwichtfundering met gewapende betonvloer inmiddels opgeleverd. Het aanbrengen van de 0,5m dikke laag schuimbeton en het naderhand wegsteken t.b.v. de betonnen randbalken en poeren is goed verlopen. De betonvloer is direct op hoogte afgevlinderd en vormt zo een strakke basis, waarop hoofdaannemer Storm de houtskeletbouw bovenbouw kan gaan realiseren.


dec 132012
 
locatie Herwijnen
architect JongZeeuw architecten
advies B²CO constructief advies
kenmerken paalfundering, bovenbouw HSB

 

Op het terrein van IJsvereniging ‘t Olde Wiel, aan de Schoutensteeg te Herwijnen, wordt druk gewerkt aan het nieuwe clubgebouw. Het gebouw, bestaande uit drie volumes (twee volumes met zadeldak en een verbindend volume met plat dak), is gebouwd op een onderbouw van op palen gefundeerde funderingsbalken met daarop een systeemvloer. Daarop is een bovenbouw ontworpen welke geheel bestaat uit houtskeletbouw. De twee volumes met zadeldak zijn voorzien van een verdiepingsvloer.

De bouw wordt voor een groot deel uitgevoerd door vrijwilligers, wat met houtskeletbouw natuurlijk erg goed mogelijk is. Het tussenresultaat ziet er al mooi uit, zodra de oplevering is geweest zullen foto’s van het eindresultaat worden toegevoegd.

Featuring Advanced Search Functions plugin by YD