In Dorst is door B2CO en Urban Base binnen een tijdsbestek van 9 weken een traditionele fundering omgewerkt (en uitgevoerd) naar een Urban Base fundering.
De opdrachtgever stelde ons bij de start van de TO-fase de vraag of een Urban Base fundering een alternatief zou kunnen zijn voor zijn project; een woonzorgcomplex in Dorst, bestaande uit ca. 20 appartementen in een 3-laags gebouw, ontworpen volgens het passiefhuis concept. Na een eerste quickscan was ons antwoord volmondig ja, waarna het Urban Base team, naast B2CO bestaande uit Koops&Romeijn en Needs Construction Services, binnen no-time een uitvoeringsgereed ontwerp neer kon leggen, wat vervolgens soepel werd gebouwd. Van begin tot eind duurde dit traject van ontwerp en uitvoering minder dan 9 weken. In deze tijden is dit sneller dan alleen al de levertijd van prefab palen!
Het ontwerp is van de hand van Marquart Architecten uit Raamsdonkveer, waarbij de hoofddraagconstructie is uitgewerkt door hoofdconstructeur HMT bouwtechniek. Na een integrale bespreking met het bouwteam is door HMT een opgave gedaan van de belastingen. Op basis van de vormtekeningen en de belastingen is vervolgens het ontwerp omgewerkt naar een Urban Base fundering.
Deze vorm van funderen heeft veel voordelen:
- integreren van goede draagkracht en hoge isolatiewaarde (passiefbouw):
- Rc-waarde van 5 à 10 is eenvoudig te realiseren door het varieren van de dikte van het schuimbeton
- minimum aan koudebruggen
- brandwerend, als onderdeel van de hoofddraagconstructie een must
- integreren installaties, instorten van leidingen is eenvoudig en flexibel
- BG-vloer en (plaat)fundering in één, de plaat is overal draagkrachtig
- lichtgewicht, beperkt gebruik van cement (gunstig voor CO2 footprint)
Foto’s van de uitvoering: