okt 072012
 
(C) René de Wit Fotografie - souterrain voorzijde

 

locatie Rotterdam
architect Shift A+U, Harm Timmermans en Oana Rades
advies B²CO constructief advies, uitwerken BIM, controle bestaande fundering
kenmerken ingrijpende verbouwing, ruimtelijk ontwerp, trapconstructie

 

In het centrum van Rotterdam is een kluswoning verbouwd tot een prachtige verticale loft. De woning, bestaande uit 3 bouwlagen, is voorzien van diverse vides en verspringende vloerniveaus. Verbindend element is een 3 verdiepingen hoge kast, waarin veel verschillende voorzieningen en functies zijn opgenomen; van meterkast tot keuken, kledingkast, garderobe, boekenkast en zelfs een poppenhuis. Een geweldige eyecatcher is ook de stalen trap, welke de diverse vloeren met elkaar verbindt. Door de éénzijdige trapboom, uitkragende traptreden en de mooie detaillering ter plaatse van de aansluiting met de vloeren is dit een juweeltje in deze woning.
Door de grote vides en de verspringende vloeren is het een bijzonder lichte woning geworden; het daglicht kan tot diep in de woning doordringen. Op de website van Shift A+U en op Dezeen.com is meer informatie te vinden over deze bijzonder verbouwing.

De constructie is nauwelijks aanwezig maar op de achtergrond niet onbelangrijk.

 


(C) Fotografie René de Wit

 110210_woning-rotterdam_2011-03-301Het advies van B²CO heeft bestaan uit de volledig constructieve engineering van het project, variërend van de controle van bestaande houten balklagen tot de complete berekening van de trapconstructie inclusief de detaillering, de staalconstructie welke grotendeels de dragende tussenwand vervangt als ook de controle van de bestaande fundering.

De detaillering van het staal is met name geslaagd te noemen; de trapbomen welke door de excentrische plaatsing bij volle belasting een behoorlijke torsie hebben af te dragen lopen naadloos de vloer in, waardoor deze aansluitingen er bijzonder ‘clean’ uitzien. Een andere constructieve uitdaging, welke zich volledig achter de schermen afspeelt, is de lastverdeling over de fundering, welke door de staalconstructie aanzienlijk wordt verstoord. Hiervoor is middels één stalen strip opnieuw evenwicht gevonden, zodanig dat de bestaande fundering nergens te zwaar wordt belast.

 

Follow by Email
Facebook
Google+
https://b2co.nl/vertical-loft-een-prachtige-verbouwing/
Twitter
LinkedIn

Featuring Advanced Search Functions plugin by YD