Villa te Bussum: houtskeletbouw in combinatie met strobouw

nieuwbouw vrijstaande villa te bussum

project nieuwbouw vrijstaande Villa
locatie Bussum
opdrachtgevers Hella van der Wijst en Kolijn van Beurden
architect ORIO architecten, Utrecht
aannemer GdH bouw
prefab houtconstructies de Strofabriek, Almere-Stad
advies constructie, fundering, kelder
kenmerken kelder in grondwater, houtskeletbouw, strobouw, vrijstaande garage

 

algemeen 
Deze woning is ontworpen door Michel Post van ORIO architecten in Maarssen en bestaat uit een deels onderkelderde tweelaagse woning met een vrijstaand bijgebouw. De woning is geheel gebouwd in houtskeletbouw, met prefab elementen opgebouwd uit ondermeer houten I-liggers, gevuld met strobalen als isolatie. Deze elementen worden aan buitenzijde nog voorzien van rietbedekking, waardoor een markante uitstraling ontstaat, gecombineerd met een hoge isolatie-waarde.

Het advies van B²CO heeft voorzien in het funderingsadvies en het constructieve advies van de bovenbouw. Uitdaging hierbij was ondermeer het opdrijven van de kelder. Door het beperkte gewicht van de bovenbouw is hierin naar een optimum gezocht tussen kelderafmetingen enerzijds en het optimaal benutten van het eigen gewicht van de woning anderzijds.

Tijdens de uitvoeringsfase heeft B²CO opdracht gekregen voor de detailberekeningen van de houtconstructie van de bovenbouw, in samenwerking met ‘de Strofabriek’ in Almere-Stad.

januari 2012
De bouwvergunning is verleend en de aannemer is begonnen met de werkzaamheden. De kelder en fundering zijn inmiddels gestort.