woonzorgcentrum Vroomshoop – technisch ontwerp 22 passiefbouw appartementen

locatie Vroomshoop
architect Peters en Lammerink
ontwerpmanagement HartmanBouwVisie en Bouwquest | Bouwnext
bouwkundige uitwerking HartmanBouwVisie | Bouwnext
PHPP/energie Azimut bouwbureau | Bouwnext
aannemer bouwbedrijf Karsten bv
installateur Alferink installatietechniek
advies B²CO constructief advies, uitwerken integraal BIM, fundering
kenmerken passiefbouw, traditioneel kalkzandsteen/kanaalplaat ontwerp, fundatie op glasgranulaat

 

beeld-3In Vroomshoop wordt binnenkort gestart met de passiefbouw van een zorgappartementencomplex met 22 wooneenheden. De ontwerp-fase is door het bouwteam afgerond. Het gebouw wordt gebouwd volgens het passiefhuis concept, wat inhoudt dat per jaar voor verwarming niet meer energie verbruikt mag worden dan 15 kWh/m². Om dit te bereiken wordt het hele gebouw goed ingepakt in een isolatiedeken en wordt veel aandacht besteed aan het luchtdicht detailleren en maken van het gebouw. Doordat de energievraag qua warmte zo laag is, kan volstaan worden met luchtverwarming om het gehele gebouw te verwarmen. Doordat het gebouw zo goed is geisoleerd en er tripple glas passiefkozijnen worden toegepast, zal het ook als zeer stil worden ervaren; geluiden van buiten dringen nauwelijks door naar binnen.

Constructief is het gebouw (erg) traditioneel; kanaalplaten met geintegreerde stalen liggers en kalkzandsteen dragende wanden. Zoals we het in Nederland wel gewend zijn. Aan de achterzijde bevindt zich op de 1e verdieping een houten terras met stalen draagconstructie. Op de begane grond aangekomen wordt het constructief interessanter. Het gebouw wordt volledig gefundeerd op staal, dit wordt mogelijk gemaakt door grondverbetering toe te passen. Om ook voor de BG vloer een hoge isolatiewaarde te halen is er voor gekozen om de vloer uit te voeren als doorgaande stijve betonplaat met rand- en middenstroken. Geen traditionele en vaak nutteloze kruipruimte. In plaats daarvan wordt er een laag 650mm glasgranulaat aangebracht. Verdicht levert deze laag een zeer goede, drukvaste en drukverdelende ondergrond voor het gebouw. Naast deze mooie constructieve eigenschappen zorgt hetzelfde materiaal er ook voor dat Rc-waarden van 7 à 8 gehaald kunnen worden voor de begane grond vloer.

Het binnenklimaat zal door bovengenoemde punten, net als de andere passiefbouw projecten ontworpen door de professionals van Bouwnext, ook hier zeker weer als zeer prettig ervaren worden. En dat gecombineerd met een zeer laag energieverbruik!

Het ontwerp is door het gehele projectteam uitgewerkt in BIM-software (Revit Architecture, Structure en MEP). Het bouwkundige en constructieve model is één geintegreerd model (zie ook de afbeeldingen), het installatietechnische model is gelinked. Middels Solibri is een vergaande model-check gedaan, waarbij de kwaliteit van het model is getoetst, alsmede mogelijke clashes tussen de verschillende disciplines onderling. Tevens is het model intenstief gebruikt als onderlegger voor de PHPP-berekening, het bepalen van de hoeveelheden en het maken van de constructieve berekeningen. Op dit moment wordt het BIM door de aannemer gebruikt voor de werkvoorbereiding. BIM in optima forma!