Zorgwoningen op schuimbeton fundering te Rhoon

Met de voeten in de klei : B²CO heeft het constructief ontwerp afgerond voor een aantal zorgwoningen, met een solide fundering op schuimbeton.

architectSPRIKK te Rotterdam, architect Johan van Sprundel
advies B²COconstructief ontwerp, rekenwerk hoofddraagconstructie, uitwerken constructief BIM
kenmerkenevenwichtfundering, schuimbeton, bovenbouw HSB


het gebouw

De zorgwoning bestaat uit een eengezinswoning en twee inpandige appartementen, die door een ‘wintertuin’ met elkaar zijn verbonden. Deze woning maakt deel uit van de zorg- en leefgemeenschap van een zorgboerderij.  Zij ziet het als haar taak om ‘zorg’ te bieden aan bezoekers en zorggasten door ze hartelijk te ontvangen, met ze samen te werken, ze te begeleiden en te coachen, ze te leren over de natuur en het boerenleven, ze de natuur, de rust en het boerenleven te laten ervaren en er van te genieten.

het architectonisch ontwerp
Architect Johan van Sprundel, van architectenbureau SPRIKK in Rotterdam, heeft een solide architectonisch ontwerp neergezet. Een robuuste massa in het weidse karakter van de omgeving. De integratie van wonen en het bieden van zorg is in dit ontwerp zeer geslaagd, de wintertuin is hierin de verbindende factor. Het ontwerp streeft naar een zo laag mogelijk energieverbruik; dit wordt bereikt door het toepassen van duurzame, goed isolerende materialen. Daar waar mogelijk is de isolatie gecombineerd met de constructieve dragende functie, zodat de pakketdiktes optimaal kunnen worden benut

het constructieve ontwerp – de fundering

In veel gevallen kan een evenwichtfundering een lonend alternatief zijn voor een vaak duurdere paalfundering. Voor deze zorgwoningen, die gebouwd worden in het kleiige rivierengebied onder Rotterdam, viel de keuze al snel op het toepassen van een evenwichtfundering op schuimbeton, mede doordat door het ontbreken van een draagkrachtige laag bij één sondering, een fundering op palen niet voor de hand lag. Daarnaast biedt het ontwerp een extreem goede isolatiewaarde (Rc van minimaal 8) en is schuimbeton uitstekend geschikt om tijdens de stort installaties (electra, riolering, gas, water etc) te integreren. De fundering is zeer vormvast ontworpen, met een onderplaat van schuimbeton met daarop een constructie van betonnen (rand)balken en een relatief dunne betonnen vloer. Ook de vulling onder de vloer en tussen de balken bestaat uit schuimbeton. Deze constructie is door zijn vormvastheid in staat om de belastingen zeer regelmatig te spreiden over de ondergrond. Doordat een deel van de relatief zware klei is vervangen door het lichtgewicht schuimbeton en het totale gewicht van de bovenbouw door het toepassen van HSB beperkt is gebleven, zullen de grondspanningen in de klei direct onder de schuimbeton nauwelijks toenemen. Dit resulteert in zeer beperkte zettingen en met name zettingsverschillen.

het constructieve ontwerp – de bovenbouw, (prefab) HoutSkeletBouw

Het ontwerp is zo opgezet dat de volledige bovenbouw geprefabriceerd kan worden. Dit is gedaan door in de detaillering rekening te houden met het stapelen van de elementen, maar ook door de mogelijkheid te bieden op voldoende locaties te kunnen segmenteren. In het dak en de gevels is ten behoeve van de pakketdikte en de benodigde hoge  isolatiewaarden gekozen voor I-liggers (bijv. van Metsäwood). De vloeren en binnenwanden zijn gedimensioneerd met standaard zaaghout. Voor de nokgordingen en t.p.v. een aantal grote vrije overspanningen zijn gelamineerde liggers toegepast.

gebruik BIM en 3D rekensoftware

B²CO heeft voor het ontwerp gebruik gemaakt van geavanceerde tools. Voor het tekenwerk wordt binnen het bureau standaard gebruik gemaakt van BIM, met Autodesk Revit als belangrijkste tool. Het rekenwerk wordt voor het grootste deel uitgevoerd met hoogwaardige rekensoftware; SCIA Engineer. In beide softwarepakketten wordt de constructie in al zijn facetten in samenhang uitgewerkt, waardoor een optimaal ontwerp ontstaat.

overige betrokken partijen:
funderingsadvies: Koops&Romeijn
uitvoering evenwichtfundering: Urban Base